EU4Youth va consolida serviciile publice de ocupare a forței de muncă în țările Parteneriatului estic cu sesiuni de formare specializată

EU4Youth, în cadrul inițiativei sale „EU4Youth Faza III Ocuparea forței de muncă și antreprenoriat pentru tineret”, cofinanțată de Uniunea Europeană, a desfășurat o serie de cursuri de două zile menite să consolideze capacitățile personalului Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă din țările Parteneriatul Estic (EaP). Sesiunea de pregătire inițială a avut loc în perioada 29-30 aprilie 2024, la Chișinău, Republica Moldova. Printre participanți au inclus personalul ANOFM din Republica Moldova, concentrându-se pe perfecționarea serviciilor angajatorilor pentru a răspunde mai bine cerințelor pieței muncii.

„Pregătirea a fost foarte utilă, inclusiv partea practică. Ar fi bine să avem mai multe sesiuni de pregătire cu mai mulți oameni din instituția noastră. Ne-ar plăcea să vizităm și alte țări, să fim motivați și inspirați de rezultatele obținute de colegii noștri.” – a declarat Marian Eduard, șef Direcția Ocuparea Forței de Muncă,  oraș Edineț.”
 

Formarea a avut ca scop dotarea personalului ANOFM cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a conecta în mod eficient personae în căutarea unui loc de muncă și angajatori, încurajând astfel creșterea economică. Acesta a acoperit un spectru larg de subiecte esențiale pentru operațiunile ANOFM, inclusiv platforme de afișare a locurilor de muncă, evenimente de recrutare, târguri de locuri de muncă și programe de formare. În plus, curriculum-ul a abordat servicii personalizate pentru a satisface nevoile specifice ale angajatorilor, strategii eficiente de comunicare pentru a implica angajatorii prin crearea de rețele și marketing digital și dezvoltarea rețelelor de angajatori pentru a îmbunătăți angajarea și a construi parteneriate pe termen lung. Instruirea a subliniat, de asemenea, promovarea eficientă a serviciilor ANOFM prin evidențierea beneficiilor utilizării acestor resurse și a predat metode de colectare a feedback-ului de la angajatori despre experiențele lor, cruciale pentru îmbunătățirea continuă și alinierea la așteptările angajatorilor.

„Le sunt foarte recunoscătoare vorbitorilor pentru aceste 2 zile de instruire. Partea practică a fost foarte binevenită și foarte interesantă, pe înțelesul tuturor. Aceste exerciții practice ne-au arătat la ce trebuie să fim atenți și ce este important în munca unui specialist/consultant și a angajatorilor. Exercițiile analitice, teoria și practica primite în cadrul acestui seminar vor ajuta la schimbarea înțelegerii tehnicilor și strategiilor de lucru cu angajatorii, pentru a obține rezultatul angajării și satisfacția angajatorilor atunci când lucrează cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. ”– a comentat Neceaev Victoria, Specialist principal, orașul Nisporeni.  

Formatul interactiv al instruirii a inclus prezentări, studii de caz, exerciții practice și ateliere de lucru, asigurând un mediu de învățare dinamic și practic. Aceste activități sunt menite nu numai să transmită cunoștințe teoretice, ci și să ofere oportunități de aplicare practică, îmbunătățind abilitățile participanților prin învățarea de la egal la egal și îndrumarea experților.

În urma sesiunii din Republica Moldova, sunt programate evenimente de formare suplimentare în Armenia și Georgia, asigurându-se că cunoștințele și abilitățile diseminate sunt răspândite, având un impact asupra serviciilor de ocupare a forței de muncă din mai multe regiuni.

***

Programul EU4Youth Faza III de angajare tineret și antreprenoriat, finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei, este executat de Agenția Centrală de Management al Proiectelor (CPVA) în țările Parteneriatului Estic. Acestea includ Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Programul se va desfășura până la sfârșitul mijlocului anului 2025 și își propune să ofere asistență tehnică organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale pentru a combate șomajul în rândul tinerilor și a spori capacitatea de angajare.