Agenția Națională Pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM)

Astăzi: 19 Iunie 2019 22:57

Comunicat privind rezultatele Târgului locurilor de muncă pentru Tineret, desfăşurat în cadrul Forului profesiilor „O carieră de succes acasă” din 23 mai 2018

Comunicat privind rezultatele Târgului locurilor de muncă pentru Tineret, desfăşurat în cadrul Forului profesiilor „O carieră de succes acasă” din 23 mai 2018

La data de 23 mai 2018, la Chişinău, în incinta  Radisson Blu Leogrand Hotel, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării s-a desfăşurat VIII-a ediție a Forumului profesiilor „O carieră de succes acasă”, în cadrul căruia Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în comun cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă a municipiului Chișinău (AOFM Chișinău) a organizat Târgul locurilor de muncă pentru Tineret.
Programul evenimentului a cuprins: oferte educaționale (orientare în lumea profesiilor), ghidare în carieră (participanții la eveniment, au avut posibilitatea să-și identifice domeniile prioritare de interes profesional, fiind ghidați de către experți în domeniu), oferte de muncă ale angajatorilor (prezentarea locurilor de muncă vacante, discuții și negocierea unui loc de muncă cu agenții economici, aplicarea CV-lor la angajatori), oportunități de deschidere a unei afaceri, prezentarea domeniului tehnologii, masterclass-uri tematice.
 
57 angajatori din diverse ramuri de activitate au pus la dispoziția solicitanților peste 2200 oferte de muncă vacante din diverse domenii de activitate: învăţământ, tehnologii informaţionale, industria uşoară, prelucrătoare şi alimentară, comerţ, finanţe, prestări servicii etc.
Deşi evenimentul a fost dedicat îndeosebi tinerilor, acesta a atras circa 2500 persoane de toate vârstele, interesate să-şi găsească un job, precum și să se informeze despre oportunitățile oferite de instituțiile de învățământ de diferite nivele.
Peste 1700 de persoane au discutat direct cu angajatorii solicitând informaţii despre locurile de muncă vacante, din ei, 217 candidați au fost selectați de pentru un eventual interviu de angajare.
 
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au avut acces la baza de date a Agenției Naționale, care a cuprins informația despre circa 14000 locuri de muncă vacante de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv circa 6000 din municipiul Chișinău.
Persoanele care au vizitat evenimentul, au beneficiat de consultanță acordată de specialiștii AOFM Chișinău, fiind informați despre serviciile și măsurile implementate pe piața muncii, locurile de muncă vacante și condițiile de ocupare a acestora.
Prin intermediul posturilor de auto-informare vizitatorilor li s-a oferit posibilitatea de a accesa portalurile locurilor de muncă www.angajat.md  și www.e-angajare.md  pentru a avea posibilitatea de a-si alege de sine stătător un loc de muncă vacant și aplica direct pentru acesta.
 
Reprezentanții Cancelariei de Stat au promovat informația cu privire la funcțiile publice vacante și cadrul legal de încadrare în serviciul public, iar reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii au oferit solicitanților consultanță și informații juridice în domeniul muncii.
Instituțiile și organizațiile neguvernamentale, inclusiv pentru tineret, au oferit informații privind asistența la integrarea persoanelor cu dizabilități, ofertele de antreprenoriat, oportunitățile de dezvoltare profesională prin intermediul a diverse stagii de practică și voluntariat, etc.
Instituțiile de învățământ profesional tehnice au prezentat informaţii despre profesii, meserii. Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) a oferit informaţii despre implementarea proiectelor în domeniul inițierii unei activităţi de antreprenoriat, au acordat consultanţă privind oportunităţile de deschidere a unei afaceri. Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri  (CEDA) a informat  tinerii despre oportunitățile de instruire în domeniul antreprenoriatului și de inițiere a unei afaceri etc.
În cadrul evenimentului, cu suportul ANOFM, AOFM Chișinău, CEDA, ODIMM s-au desfășurat un șir de seminare: Ghidarea în carieră prin utilizarea instrumentelor inovative de informare și căutare a unui loc de muncă; Lansarea Târgului on-line „Locuri de muncă pentru Tineret”; Oportunități de dezvoltare a unei afaceri; O carieră de succes acasă (întâlnire cu oamenii de succes din diferite domenii); Tehnici și metode de căutare a unui loc de muncă.
 
Pe parcursul lunilor mai – iunie, majoritatea agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă organizează Tîrguri ale locurilor de muncă pentru tineret.
 
Partenerii evenimentului: Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Biroul Ministerului Federal al Muncii din Austria, Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Organizația Internațională a Muncii, Proiectul „Girls Go To IT”, Asociația Surzilor din Moldova, Consiliul Național al Tineretului din Moldova.