Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale și directorul general al OIM au avut o întrevedere cu ministrul muncii și protecției sociale

OIM

Ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu s-a întâlnit astăzi, 11 aprilie, cu Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi social, Nicolas Schmit și cu directorul general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Gilbert Houngbo, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre provocările, dar și progresul reformelor în domeniul inspecției muncii și ocupării forței de muncă, dar și din domeniul asistenței sociale în Republica Moldova.

După întrevedere, ministrul muncii și protecției sociale, Comisarul european și directorul general OIM au susținut o conferință de presă. În discursul său, Alexei Buzu și-a reiterat angajamentul de a continua reformele instituțiilor aflate în subordine: Inspectoratul de Stat al Muncii și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, care arată deja rezultate promițătoare după reorganizare și instruiri continue.

„După reforma inspecției muncii, am lansat o campanie de efectuare a vizitelor inopinate pentru detectarea muncii nedeclarate. În câteva luni doar, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat peste 456 de cazuri de muncă nedeclarată și a legalizat peste 80 % din cazuri, față de o medie de 40 de cazuri într-o perioadă similară din ultimii 5 ani. În 2023, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a încadrat în muncă peste 11.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și a oferit consiliere profesională la peste 16.000 de persoane, majoritatea elevi și studenți.

Aș vrea să le mulțumesc partenerilor noștri de dezvoltare de la Comisia Europeană și de Organizația Internațională a Muncii, cu sprijinul cărora am demarat aceste reforme și continuăm să le implementăm și să obținem progrese vizibile pentru cetățenii noștri”, a menționat Alexei Buzu.

O componentă importantă în îndeplinirea condiționalităților pentru parcursul european al Moldovei este și transpunerea actelor UE referitoare la politica socială, incluziune, ocuparea forței de muncă și libera circulație a lucrătorilor, ceea ce reprezintă o prioritate pentru minister.

În iunie 2023, Republica Moldova s-a aliniat la Pilonul European al Drepturilor Sociale, împărtășind pe deplin poziția UE privind drepturile sociale și de muncă bazate pe echitate, condiții de muncă decente și protecție socială garantată pentru angajați.

Republica Moldova este în curs de semnare a Acordului de aderare la componenta „Ocuparea forței de muncă și inovare socială” (EaSI) a Fondului Social European Plus (FSE+). Astfel, țara noastră va deveni eligibilă pentru finanțarea care sprijină ocuparea forței de muncă, educația, incluziunea socială și alte obiective de politică socială. Ministerul Muncii și Protecției Sociale este în proces de semnare a unui acord de lucru cu Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), ceea ce face ca Moldova să fie prima țară din afara UE cu care ELA va coopera.

În cadrul întrevederii, ministrul muncii și protecției sociale, alături de Comisarul european și directorul general OIM, au ținut să le mulțumească colegilor din prima linie, care se dedică zilnic pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru a le oferi cele mai bune și calitative servicii sociale. Au fost invitați cei mai activi angajați, cu merite deosebite, de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul de Stat al Muncii, Casa Națională de Asigurări Sociale, Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, asistenți parentali profesioniști și asistenți sociali comunitari.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, a fost lansat proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională a Muncii. Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro pentru reformarea instituțiilor-cheie, care reglementează piața muncii din Republica Moldova. Scopul proiectului, cu durata de doi ani, este de a îmbunătăți accesul la oportunități mai bune de angajare în Republica Moldova.

Unul din obiectivele proiectului este creșterea performanțelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă în ceea ce privește prevenirea și combaterea excluziunii de pe piața muncii. Noul proiect lansat va include diversificarea serviciilor și programelor de ocupare a forței de muncă; extinderea furnizării de servicii personalizate; îmbunătățirea sistemului de management al performanței și îmbunătățirea sistemului de formare internă pentru personalul agenției.

„Întrucât Moldova se pregătește să adere la UE, aceasta este o oportunitate considerabilă de a stimula piața muncii și sistemele de protecție socială. În cele din urmă, sursa de bunăstare a Republicii Moldova este reprezentată de oamenii săi: prin investiții în competențele acestora, prin crearea de locuri de muncă de calitate și prin combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, se obține un câștig reciproc: pentru incluziunea socială și pentru economie. Sunt mândru să lansez astăzi noul proiect UE-OIM împreună cu DG Houngbo al OIM, pentru a îmbunătăți perspectivele de angajare și a transforma Moldova într-o țară mai incluzivă și mai prosperă, înainte de aderarea la UE”, a declarat Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Un alt obiectiv al Proiectului este îmbunătățirea performanțelor Inspectoratului de Stat al Muncii în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de muncă și protejarea drepturilor lucrătorilor. Obiectivul se concentrează pe îmbunătățirea capacităților instituției de a-și îndeplini mandatul de control de stat. Aceasta înseamnă revizuirea cadrului juridic și a politicilor interne; planificarea strategică a vizitelor de inspecție; îmbunătățirea sistemului de formare pentru personal; modernizarea procedurilor și a sistemului informațional; colaborarea strânsă cu partenerii sociali, precum și furnizarea de sprijin material.

„Mesajul meu este clar: calea către o elaborare eficientă și incluzivă a politicilor trece printr-un dialog social puternic între Guvern și organizațiile patronale și sindicale. OIM este gata să îi ajute pe constituenții noștri din Republica Moldova să își aprofundeze consultările, cooperarea și negocierile. Dialogul social este, cu atât mai important, cu cât Republica Moldova lucrează în vederea aderării la Uniunea Europeană”, a explicat directorul general Houngbo.

Proiectul își va concentra intervențiile pe îmbunătățirea cadrului legal, politicilor și capacităților pentru un acces sporit la piața muncii și condiții de muncă mai bune în Moldova. De asemenea, se va acorda sprijin pentru a aduce legislația națională cu privire la forța de muncă și muncă în conformitate cu acquis-ul UE și standardele OIM.

Spre final, Alexei Buzu a mulțumit Comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale și Comisiei Europene, dar și directorului general și Organizației Internaționale a Muncii pentru suportul și deschiderea de a continua reformele demarate, precum și pentru expertiza de calitate oferită de instituțiile europene pentru colegii din Republica Moldova.

Amintim că aceasta este prima vizită a comisarului Schmit în Republica Moldova, în timp ce directorul general al OIM a mai fost în vizită în februarie 2023. Moldova a fost prima sa destinație în Europa după numirea sa în martie 2022.

Mai multe detalii despre proiectul UE, găsiți aici

 

Comunicat preluat: https://social.gov.md