Cu ajutorul Organizației Internaționale a Muncii și susținerea ANOFM, o afacere de familie din Cantemir se extinde și creează locuri de muncă

Pandemia provocată de Covid-19 ”a închis mai multe uși” pentru Aliona Secrieru, una dintre ele fiind și ușa propriului magazin de carne de pe teritoriul pieței din orașul Cantemir, unde își fac cumpărăturile locuitorii din tot raionul. De trei ani, magazinul este singurul punct de comercializare a cărnii proaspete de porc provenită de la animalele crescute la ferma sa din satul Stoianovca. 

”Odată cu introducerea stării de urgență de parcă a căzut cerul pe capul nostru: piața s-a închis, iar odată cu ea și magazinul nostru, vânzările s-au stopat, iar prețul la furaje a săltat de vreo trei ori. Așa familia noastră din cinci persoane s-a pomenit brusc fără nici o sursă de venit pentru câteva luni, dar cu cheltuieli enorme, pentru că cei 200 de porci de la fermă trebuiau oricum hrăniți”, își amintește antreprenoarea.

Pandemia i-a dat o lecție dură, dar și un nou imbold pentru dezvoltarea afacerii și diversificarea pieței de desfacere. ”Nu în zadar se spune că atunci când se închide o ușă, o alta se deschide. În cazul nostru ieșirea din situație a venit din partea Direcției pentru ocuparea forței de muncă Cantemir, subdiviziune teritorială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, de unde am aflat despre un proiect finanțat de Organizația Internațională a Muncii (ILO) și realizat în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare (LEP) din Cantemir. Proiectul de parcă a fost creat pentru a răspunde la necesitățile noastre: prevede instruire, mentorat și subvenții pentru dezvoltarea afacerii și angajarea șomerilor”, ne spune Aliona Secrieru. S-a înscris în concursul anunțat de proiect în aceeași zi când a aflat despre această oportunitate.

Alături de alți 72 de antreprenori din raionul Cantemir, Aliona Secrieru a fost selectată în calitate de beneficiat și a urmat un training în domeniul antreprenoriatului. ”A fost un curs de instruire consistent, util și practic pentru mine. Nu am studii superioare, am învățat din mers unele lucruri necesare pentru dezvoltarea afacerii, de aceea seminarele m-au ajutat să abordez în mod competent aspectele legate de cadrul legal și fiscal al afacerii și să găsesc soluții pentru problemele legate de promovare și comercializarea mărfii, mai ales în condițiile pandemiei”, ne spune antreprenoarea. Așa ea a descoperit și acum exploatează posibilitățile marketingului digital și vânzărilor online.

Cu ajutorul mentorilor, Aliona a elaborat un plan de dezvoltare a afacerilor, pe care l-a depus la concursul de finanțare a afacerilor, organizat în cadrul proiectului. ”În ultimul an m-am convins încă o dată că trebuie să producem singuri hrana pentru animale și să avem mereu rezerve în hambar, dacă vrem să avem succes. Astfel, din cei 78 de mii de lei pe care i-am solicitat în cadrul LEP Cantemir și cu o contribuție proprie, planificăm să construim un depozit și să procurăm utilajul necesar pentru producerea și depozitarea hranei pentru porci. Asta ne va ajuta să economisim bani pentru procurarea hranei, să asigurăm porcii cu un amestec natural și sănătos și să mai creăm un loc de muncă pe lângă cele patru existente. Este minunat că există asemenea proiecte, care, pe lângă faptul că susțin femeile antreprenoare, le oferă posibilitatea ca și ele la rândul lor să ajute alte persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. Așa dezvoltăm afacerile acasă, alături de cei dragi, și nu suntem nevoiți să căutăm de lucru peste hotare”, ne spune Aliona Secrieru.

Ea consideră că sprijinul oferit de Organizația Internațională a Muncii în cadrul LEP Cantemir o va ajuta nu doar să depășească consecințele crizei pandemice, dar o va apropia de realizarea visului său: de a extinde și de a moderniza ferma după standardele europene. În viziunea antreprenoarei respectarea standardelor este secretul succesului în afaceri. ”Noi creștem porcii neaccelerat, adică sunt hrăniți la timp cu un amestec natural, fără adaosuri. Animalele sunt ținuți în condiții salubre, pentru că avem sistem de canalizare și respectăm normele igienice și cele ecologice. Avem și un punct propriu de sacrificare a animalelor. Toate acestea ne oferă posibilitatea să vindem carne de calitate înaltă și să avem clienți fideli”, povestește Aliona Secrieru.

Cu trei ani în urmă, antreprenoarea a pornit afacerea ca o gospodărie țărănească cu doar câțiva porci de prăsilă. La un an, după ce a construit încăperea pentru sacrificarea animalelor și a deschis magazinul de carne, și-a transformat afacerea în întreprindere individuală și acum crește peste 200 de capete. Dar așa cum cererea pentru carnea de porc de calitate înaltă este în creștere, Aliona Secrieru ar vrea să-și extindă ferma. ”Nu este suficient să ai dorință, mai e nevoie de bani, școlarizare în domeniul antreprenorial și de multă răbdare pentru a face față procedurilor birocratice. Singurul ajutor de care am beneficiat până acum a fost din partea Organizației Internaționale a Muncii și Agenției Naționale pentru Ocupare a Forței de Muncă, ajutor valoros pentru noi și din motiv că este oferit într-o perioadă de criză”, zice Aliona Secrieru. Antreprenoarea consideră că dezvoltarea afacerilor mici, așa cum este și a ei, contribuie la bunăstarea regiunii în general și asta e o cale sigură de a depăși orice criză economică, chiar și cea provocată de pandemie.

Pentru informații suplimentare:

  • contactați Violeta VRABIE, National Project Coordinator, ILO Office for Central and Eastern Europe, T: +373 78 11 33 90
  • contactați sau vizitați Subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, datele de contact le găsiți aici: https://anofm.md/ro/subdiviziuni
  • contactați Centrul de Apel al ANOFM, la nr. 080001000 (apel gratuit din R. Moldova) sau (+37322) 838414 (apel cu tarif normal din străinătate).