Informație pentru cetățenii aflați în Israel! 

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în contextul situației de securitate din Israel vine cu următoarele precizări pentru lucrătorii moldoveni aflați la muncă pe teritoriul Statului Israel:

1. Administrația pentru Lucrători Străini a Autorității pentru Populație și Imigrare (PIBA), Israel precum și  birourile PIBA fac deja toate demersurile necesare pentru a oferi asistență și informare lucrătorilor moldoveni din Israel în acest moment. PIBA au anunțat companiile angajatoare cu privire la obligația lor de a asista orice lucrător, care are nevoie de acest lucru, să fie transferat într-o zonă mai sigură din Israel.

De asemenea, un angajat moldovean, care dorește o Inter-Visa poate face acest lucru conform procedurii obișnuite și anume să-și contacteze angajatorul și să o solicite. Se recomandă să solicitați documentul Inter-Visa pentru o durata mai mare, dat fiind faptul că acest document Vă oferă posibilitate să reveniți pe teritoriul Statului Israel.

Lucrătorii cu întrebări sau reclamații cu privire la cele de mai sus pot contacta Centrul de Apel PIBA, Israel  - 1700 707 889.

2. În vederea facilitării comunicării cu funcționarii consulari, cetățenii RM aflați în Israel pot să se înregistreze în baza formularului online emis de către MAEIE (https://shorturl.at/tvCR9), unde au posibilitatea să se expună asupra problemelor cu care se confruntă, inclusiv și privind posibilitatea de reîntoarcere în Moldova (”pct.7 Mențiuni din Formular”).

 Totodată, a fost constituită linia de telefon de urgență a misiunii diplomatice ale Republicii Moldova în Israel care este activă în regim de permanență (24/7) : +972527789772.

3. Pentru lucrătorii moldoveni care se reîntorc definitiv în Republica Moldova și aleg să nu se mai reîntoarcă niciodată pe teritoriul Statului Israel și nu au reușit să obțină Pitsuim-ul (fondul de pensii) la aeroportul Ben Gurion din Tel – Aviv, informăm că acesta poate fi obținut  în Republica Moldova. Mai multe informații cu privire la modalitatea și documentele necesare pentru primirea fondului de pensii puteți obține la numărul de telefon + 373 67 600 184 (Direcția Migrația forței de muncă din cadrul ANOFM).

Agenția Națională ține să recomande lucrătorilor moldoveni din Israel să urmeze și să respecte cu strictețe toate instrucțiunile de securitate emise de către autorităților israeliene și în caz de necesitate să contacteze Ambasada RM din Israel:

-   pagina web:  https://israel.mfa.gov.md/

-   email: tel-aviv@mfa.gov.md

-   telefon de urgență, inclusiv WhatsApp: +972 527 789 772 și +972 527 998 396 (în regim 24/7).