Ocuparea forței de muncă va înregistra o tendință de creștere pe termen mediu

La data de 12 septembrie curent, a fost prezentată prognoza pieței muncii pe termen mediu, în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanții ANOFM și tuturor ministerelor. Previziunile s-au bazat pe prognozarea cererii și ofertei forței de muncă.

Specialiștii au identificat două scenarii privind evoluția pieței muncii, care prevăd creșteri ale ocupării forței de muncă în următorii trei ani. Se estimează că între 2024 și 2026, ocuparea va crește cu circa 2-3%, iar în anul 2026, populația ocupată va constitui peste 900 mii de persoane. De asemenea, în cazul scenariului mai optimist se preconizează o creștere economică mai accentuată și o majorare mai rapidă a salariilor.

Totodată, distribuția populației ocupate pe activități economice nu se va schimba semnificativ în următorii ani: 78-79% din persoanele ocupate vor activa în 7 sectoare, dintre care 21-22% în agricultură, 15,5-15,8% în comerț, 12% în industria prelucrătoare, 10,4-10,7% în învățământ, 7-8% în construcții, 7,6-7,7%  în domeniul transportului și depozitării și 6,6-6,7% în domeniul sănătății.

Prognoza pieței muncii pe termen mediu a fost elaborată la solicitarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu suportul Uniunii Europene, Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, în cadrul programului „EU4Moldova” și reprezintă o sursă de informare pentru luarea deciziilor privind elaborarea politicilor pe piața muncii, formare profesională și a celor economice.