Conducerea ANOFM a însoțit expertele „SOCIEUX+” într-un șir de vizite și discuții cu reprezentanții mai multor instituții ale Republicii Moldova

În perioada 11 – 22.07.2022, într-o vizită de lucru în Republica Moldova sunt venite experte de la „SOCIEUX+”: Aliona Tutova, reprezentanta Ministerului Protecției Sociale din Letonia și Aurelie Courtier, reprezentanta Serviciului de ocupare din Bruxelles, Belgia.

Pe parcurs, au fost organizate ateliere de lucru privind aspectele pe piața muncii din Republica Moldova, seminare privind schimbul de experienţă UE cu privire la implementarea politicilor active pe piaţa muncii şi a măsurilor conexe pentru sprijinirea tinerilor excluşi din domeniul ocupării forţei de muncă şi al educaţiei (NEET) în Letonia şi Belgia”, unde au participat și reprezentanții ANOFM.

La data de 18-19 iulie, Valentina Lungu, directoarea adjunctă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), le-a însoțit pe doamnele Tutova și Courtier într-un șir de vizite și discuții cu conducerea și reprezentanții mai multor instituții.

Prima vizită a fost efectuată la Ministerului Muncii și Protecției Sociale, unde s-a vorbit despre aspectele politicilor de ocupare și sociale țintite pe tineri. De asemenea, conducerea ANOFM împreună cu expertele „SOCIEUX+” s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, cu care au abordat politicile de tineret și cele educaționale, inclusiv învățare pe tot parcursul vieții și validarea educației nonformale și informale.

Ulterior, a fost vizitată Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), unde s-a discutat promovarea drepturilor tinerilor pe piața muncii și participarea CNSM la realizarea politicilor în domeniul ocupării forței de muncă a tinerilor. În context, vizita la Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) a implicat discuții privind participarea CNPM la dialogul social și realizarea politicilor în domeniul ocupării forței de muncă, inclusiv a tinerilor.

În timpul întrevederilor, Valentina Lungu a mulțumit partenerilor strategici pentru sprijinul și suportul oferit pentru ANOFM și a ținut să menționeze faptul că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va depune în continuare eforturi maxime de a implementa cu succes serviciile și măsurile de ocupare ce se referă tinerilor, cum ar fi ghidare în carieră, informare, oportunități de instruire, etc.