ANOFM participă la Zilele Diasporei 2023

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) participă la Zilele Diasporei 2023, eveniment organizat de Biroul Relații cu Diaspora (BRD), în incinta Palatul Republicii.

„Congresul Diasporei”, aflat la a 10-a ediție, oferă conaționalilor oportunitatea de a interacționa cu autoritățile publice, dar și a explora servicii și programe guvernamentale.

La eveniment, reprezentanții ANOFM prezintă serviciile și măsurile de ocupare pe piața muncii, locurile de muncă libere declarate de angajatori.

În cadrul panelului de discuții, Anna Ceban, administratoarea Gospodăriei Țărănești „CEB-FARM”, beneficiară a serviciilor acordate de ANOFM a vorbit despre reușita deschiderii afacerii sale. Revenită de la muncă din Marea Britanie, din dorinţa  a se stabili acasă a iniţiat o afacere în domeniul agriculturii în raionul Anenii Noi. Anul acesta a fost premiată în cadrul evenimentului „Cel mai bun angajator al anului 2022, din perspectiva ANOFM”. „CEB-FARM” colaborează activ cu Direcţia Ocupare Forţei de Muncă Anenii Noi, participând la mai multe măsuri de ocupare a forţei de muncă: susţinerea proiectelor de iniţiative locale, subvenţionarea locurilor de muncă, cît și angajarea unei persoane cu grad de dizabilitate.

Informăm că anual ANOFM participă la Zilele Diasporei, iar în perioada lunii august ANOFM, împreună cu cele 35 subdiviziuni teritoriale (STOFM) este implicată în desfășurarea activităților dedicate Zilelor Diasporei care contribuie la promovarea măsurilor și serviciilor de ocupare a forței de muncă, migrația legală în scop de muncă cât și informarea privind riscurile migrației ilegale. Timp de o lună,  STOFM desfășoară seminare și activități de informare, mese rotunde, ziua ușilor deschise, consultații, dezbateri, ateliere de creație și alte subiecte care prezintă interes pentru cetăţenii noștri care se află în țară, inclusiv pentru cei aflaţi peste hotare, care revin în perioada lunii august. 

De la începutul anului au apelat la serviciile ANOFM cca 500 cetățeni moldoveni reveniți din străinătate, din care cca 32% au ocupat un loc de muncă pe piața locală.
Migranții reveniți pot beneficia de multiple servicii și măsuri de ocupare cu scop de reintegrare în câmpul muncii. Spectrul serviciilor pornește de la intermedierea unui loc de muncă, în cazul în care locul de muncă este corespunzător studiilor sau competentelor și abilitaților personale și poate fi urmat până la oferirea unui curs de formare profesională gratuit, stagiu profesional la un angajator, consultanța în afaceri, inclusiv și susținerea pentru inițierea unei afaceri.

Pentru mai multe informații despre serviciile și măsurile de ocupare a forței de muncă:

- accesați portalul www.angajat.md;
- vizitați subdiviziunile teritoriale în fiecare raion, adresele și telefoanele de contact le găsiți aici: https://anofm.md/ro/subdiviziuni;
- telefonați la Centrul de apel al ANOFM 0 8000 1000 sau
+373 22 838 412 (tarif normal din străinătate);
- urmăriți pagina de
https://www.facebook.com/anofm.md.