A fost lansat proiectul Realizarea rezilienței prin oportunități de angajare, dezvoltare a competențelor și coeziune socială în Moldova

A fost lansat proiectul Realizarea rezilienței prin oportunități de angajare, dezvoltare a competențelor și coeziune socială în Moldova

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a participat la evenimentul de lansare a proiectului, „Realizarea rezilienței prin oportunități de angajare, dezvoltare a competențelor și coeziune socială în Moldova”, HELVETAS și HEKS/EPER, susținut de Cooperarea Elvețiană pentru Dezvoltare. Proiectul va fi implementat în colaborare cu ANOFM și cu contribuțiile principalilor actori umanitari și de dezvoltare. Proiectul propus facilitează integrarea socio-economică a refugiaților și a moldovenilor vulnerabili din Chișinău, Ialoveni, Anenii Noi, Bălți, Soroca, Edineț, Ocnița și Drochia.

„Apreciem suportul acordat prin intermediul proiectului care se încadrează în șirul proiectelor care sprijină integrarea pe piața muncii a refugiaților ucraineni și a păturilor vulnerabile, încurajându-le să se adreseze la subdiviziunile teritoriale pentru a beneficia de măsurile și serviciile de ocupare. Sperăm cu ajutorul donatorilor să găsim resurse financiare suplimentare pentru răspunsul la nevoile de incluziune socio-economică a celor aflați în dificultate”, a menționat Felicia Bechtold, secretară de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

„ANOFM acordă sprijin privind creșterea posibilităților de angajare a refugiaților ucraineni și persoanelor locale vulnerabile. Prin intermediul celor 35 de subdiviziuni teritoriale, situate pe întreg teritoriul țării,  oferim multiple servicii și activități cu scop de integrare în câmpul muncii. Spectrul serviciilor pornește de la intermedierea unui loc de muncă, în cazul în care acesta corespunde studiilor și/sau abilitaților personale și continuă cu oferirea unui curs de formare profesională, stagiu profesional la un angajator, consultanță în afaceri, inclusiv susținere pentru inițierea unei afaceri. Grație acestui proiect vom putea fi mai aproape de populația vulnerabilă, iar pe această cale mulțumesc partenerilor proiectului și suntem mereu deschiși spre noi oportunități și inițiative”,  a declarat Raisa Dogaru, directoare ANOFM.

Această întâlnire a servit drept platformă pentru a discuta viziunea comună și pentru a asigura o implementare de succes a proiectului, care se axează pe îmbunătățirea accesului la piața locală a muncii pentru refugiații ucraineni și moldovenii vulnerabili, precum și promovarea incluziunii sociale și susținerea drepturilor grupurilor marginalizate, inclusiv a persoanelor cu handicap și a minorităților etnice.

În cadrul evenimentului au fost prezentate obiectivele, strategiile și etapele cheie ale proiectului, iar participanții au discutat idei pentru a avansa în continuare incluziunea refugiaților și a moldovenilor vulnerabili pe piețele locale ale forței de muncă, promovând în același timp coeziunea socială și reziliența.


Amintim ca la 24 iulie 2023, ANOFM și HELVETAS Swiss Intercooperation Zurich, sucursala Chișinău au semnat un acord de colaborare în scopul facilitării accesului la piața muncii locale, incluziunii sociale și sprijin sporit pentru populația vulnerabilă din Moldova, inclusiv pentru refugiații ucraineni. 

HELVETAS este o organizație independentă pentru dezvoltare cu sediul în Elveția, care sprijină comunitățile sărace și defavorizate din aproape 40 de țări din Europa de Est, Africa, Asia și America Latină. Este prezentă în Republica Moldova din 2019, fiind implicată într-o serie de activități umanitare, lucrează pentru a promova incluziunea socială și pentru a susține drepturile refugiaților și ale grupurilor marginalizate, inclusiv ale persoanelor cu dizabilități și ale minorităților etnice.