Peste 2 000 de locuri vacante au fost expuse la Târgul locurilor de muncă din mun. Chișinău

Circa 50 de angajatori de top din industria alimentației publice, vânzări, bănci și finanțe, contabilitate, IT, imobiliare, sectorul public și din alte domenii de activitate  oferă peste 2 000 de locuri de muncă la Târgul locurilor de muncă, organizat astăzi în capitală, de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și Direcția generală ocuparea forței de muncă municipiul Chişinău. La eveniment sunt invitate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv refugiații din Ucraina.

În deschiderea Târgul locurilor de muncă, Directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Vladislav Caminschi a menționat că „ ANOFM reprezintă liantul dintre piața muncii și nevoile angajatorilor, punând bazele unei colaborări strânse și eficiente între diversele sectoare ale economiei. Acest parteneriat este esențial pentru a asigura o dinamică pozitivă și adaptabilă pe piața muncii, contribuind astfel la dezvoltarea continuă a forței de muncă din Republica Moldova.”

Secretarul general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Iacub, a specificat că târgul prezintă oportunități atât pentru angajatori, cât și pentru persoane și cetățeni ucraineni ce se află în căutarea unui loc de muncă. „Ministerul oferă, prin intermediu Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), subvenții pentru angajatori și șomeri. Aceste măsuri vin să sprijine eforturile autorităților și să faciliteze angajarea persoanelor în câmpul muncii. Totodată, vă încurajăm să vă adresați la cel  mai apropiat oficiu de angajare disponibil în fiecare raion al republicii  pentru a beneficia  de sprijin în angajare.”, a spus Alexandru Iacub.

La rândul său, directorul ANOFM, Raisa Dogaru, a menționat că evenimentul are scopul de a corela cererea și oferta pe piața muncii. „Mulțumim angajatorilor că au dat curs invitației noastre. Avem șansa unică de a încuraja dialogul între viitorii angajați și angajatori, și, cel mai important, pentru a crea punți între talente și oportunități. Vă dorim să aveți discuții productive cu angajatorii, iar ANOFM vă este alături cu un spectru larg de măsuri care au scopul de a facilita angajarea în câmpul muncii, de aceea vă îndemnăm să vă adresați la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru a primi suportul necesar pentru angajare”, a afirmat Raisa Dogaru.

La târg, persoanele pot discuta cu angajatorii despre locurile de muncă vacante și condițiile de ocupare a acestora, pot prezenta CV-ul şi stabili interviuri de angajare.

La fel, Direcția generală ocuparea forței de muncă a municipiului Chișinău a pus la dispoziție informații despre 5 000 de oferte de muncă înregistrate în baza de date și acordă servicii de intermediere.

În cadrul evenimentului a fost prezentat și conceptul echipelor mobile, care presupune deplasarea specialiștilor ANOFM în localitățile rurale mai îndepărtate pentru a informa și promova serviciile și măsurile de ocupare mai aproape de cetățeni, inclusiv cetățenilor strămutați din Ucraina.  Acest proiect al echipelor mobile este o inițiativă a ANOFM dezvoltată cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, care urmează a fi pilotat în patru raioane din Republica Moldova și are ca scop de a spori rata de plasare în câmpul muncii a populației active din Republica Moldova, dar și a refugiaților din Ucraina. În acest sens, ANOFM și Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au semnat un Acord de cooperare întru sporirea accesul cetățenilor pe piața muncii. Prin intermediul echipei mobile vom identifica persoane inactive din mediul rural și vom lucra în continuare în vederea integrării lor pe piața muncii. În condițiile actuale echipele mobile pot fi un instrument eficient pe piața muncii atît pentru identificarea persoanelor din afara pieței  muncii cît și să contribuie la dezvoltarea parteneriatelor pe piața muncii”, a menționat dna Dogaru.

Un alt scop al Târgului locurilor de muncă este și facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor refugiate din Ucraina. Mulți cetățeni ucraineni și-au arătat deschiderea de a-și găsi un loc de muncă sau de a presta servicii pe piața muncii de la noi. În acest scop, HEKS/EPER Moldova, organizează o masă rotundă pentru meșteșugari locali și ucraineni, în cadrul căreia vor discuta posibilitatea deschiderii unei afaceri mici și monetizarea îndeletnicirilor. De asemenea, vizitatorii târgului pot admira și achiziționa lucrările artizanilor.

Târgul a avut loc la data de 30 noiembrie 2023, orele 10:00-14:00, la Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16.

Evenimentul se desfășoară la inițiativa Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în colaborare cu Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, cu finanțare oferită de Guvernul Elveției, Guvernul Japoniei, Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).