Activitățile realizate în cadrul Zilei ușilor deschise la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, în contextul marcării a 33 ani de activitate a Serviciului public de ocupare din Republica Moldova

Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM) a organizat la data de 16 februarie 2024, Ziua ușilor deschise, în contextul marcării a 33 ani de activitate Serviciului public de ocupare din Republica Moldova.

Evenimentul a avut ca scop sensibilizarea societății privind rolul ANOFM ca prestator de servicii pe piața muncii persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor, precum și informarea privind măsurile de ocupare a forței de munca implementate de către subdiviziunile sale teritoriale (STOFM) și aspectele Legii cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj.

În acest context, subdiviziunile teritoriale au organizat activităţi de informare despre serviciile prestate și măsurile de ocupare a forței de munca implementate, la care au avut ocazia să participe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatori, tineri, elevi/studenţi, vizitatori interesați, mass-media.

Au fost desfășurate peste 52 de activități: seminare de informare, recrutări, ghidare în carieră, consultații privind măsurile de ocupare a forței de muncă atît pentru angajatori, cît și pentru persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv incluziunea socială a persoanelor din categorii care necesită suport suplimentar pe piața muncii, la care au participat peste 700 de persoane.

 Colaborarea cu agenții economici, în crearea și ocuparea locurilor de munca, este una din activitățile prioritare ale ANOFM, activitate marcată și în cadrul Zilei ușilor deschise. Astfel, au fost desfășurate 8 seminare de informare privind modificarea prevederilor Legii 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, îndeosebi programele de subvenționare cu scopul angajării și reintegrării persoanelor care necesită suport suplimentar pe piața muncii. Subdiviziunile teritoriale  au organizat activități de recrutare a personalului pentru agenții economici din raioane. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au avut posibilitate de a discuta direct cu angajatorii și a se informa despre locurile de munca propuse în diverse domenii de activitate.
 
O categorie prioritară în activitatea ANOFM sunt tinerii, care după absolvire, urmează să se încadreze în câmpul muncii. În acest context, STOFM au organizat peste 20 activități de ghidare în carieră pentru circa 350 de tineri, inclusiv din categoria tineri NEET, cu diverse tematici: „Profesiile şi specificul pieţei muncii”, „Elaborarea instrumentelor de marketing  personal”, „Autocunoașterea și explorarea carierelor”, „Decizia de carieră”, inclusiv testarea platformei Cognitrom Career Planner (CCP). Pe lângă activitățile desfășurate la sedii, reprezentanții subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca s-au deplasat și la licee, școli profesionale, colegii, centre municipale pentru tineri unde au desfășurat activități de ghidare în carieră pentru elevi și le-au prezentat canalele moderne de informare on-line: 
www.anofm.md-
 site-ul Agenției; www.angajat.md - portalul locurilor de munca, www.cariera.anofm.md - platforma  ocupațiilor  pe  piața  muncii, inclusiv rețele sociale.

Persoanele participante au vizitat birourile STOFM și au discutat direct cu șefii și specialiștii, au făcut cunoştinţă cu specificul muncii care o desfăşoară aceștia, oferindu-le răspunsuri la întrebările solicitate, inclusiv au fost efectuate consultaţii individuale.