Tinerii din Moldova vor fi abilitați prin intermediul unei inițiative de promovare a ocupării forței de muncă

Pe 20 martie curent, a fost lansat un nou proiect de cooperare tehnică axat pe sprijinirea tinerilor care nu sunt încadrați în câmpul muncii și nici în sistemul educațional (NEET) pentru a găsi locuri de muncă bune în Republica Moldova. Proiectul este comanditat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

Noul proiect se axează pe promovarea economiei durabile prin îmbunătățirea serviciilor de ocupare a forței de muncă, a măsurilor active pe piața muncii și a educației profesionale. Acesta se aliniază la obiectivele Agendei 2030 a Republicii Moldova, inclusiv venitul, educația de calitate, egalitatea de gen, munca decentă și reducerea inegalităților. Proiectul pune accent, de asemenea, pe principiul „Nu lăsa pe nimeni în urmă” (Leave No One Behind), adresându-se persoanelor din zonele rurale. Responsabilă de implementarea proiectului este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale: „Tinerii sunt viitorul nostru, de aceea susținerea lor și oferirea oportunităților pe piața muncii este o prioritate pe agenda ministerului și a Guvernului. Prin modernizarea și eficientizarea serviciilor oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar și cu susținerea partenerilor noștri, tindem să creștem șansele de încadrare durabilă a tinerilor în câmpul muncii”.

Excelența Sa Margret Uebber „Mă bucur în mod deosebit că putem lansa acest proiect, deoarece abordează o temă de o relevanță deosebită, atât pentru dezvoltarea economică și socială a țării, dar și pentru construirea unui viitor pentru tineri acasă, aici, în Moldova”.

Claudia Hermes „Abilitarea tinerilor din Moldova nu este doar o viziune, ci o misiune. Prin angajamentul nostru ferm, transformăm potențialul în oportunitate, îndrumând tinerii NEET către un loc de muncă semnificativ și un viitor mai luminos.”

„Integrarea tinerilor pe piaţa muncii, educaţia lor și dezvoltarea capacităţilor acestora sunt cruciale pentru dezvoltarea unei societăţi prospere, durabile și echitabile socio-economic. Rezolvarea problemelor legate de integrarea tinerilor pe piața forței de muncă prezintă un obiectiv important pentru mai multe țări europene, inclusiv pentru Republica Moldova, unde Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă are rolul în realizarea strategiilor locale de intervenţie pentru identificarea tinerilor NEET şi antrenarea acestora în măsuri de ocupare a forţei de munca”, declară Raisa Dogaru, directoare ANOFM.

ANOFM oferă servicii de identificare a tinerilor NEET care au drept scop prestarea serviciilor prietenoase tinerilor prin oferirea informațiilor cu privire la serviciile de care pot beneficia, direcționarea acestora către serviciile sociale sau de ocupare în vederea creșterii șanselor de încadrare durabilă în câmpul muncii. 

Beneficiarii sunt tinerii în vârstă de 15–29 de ani, care nu sunt înregistrați ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă/șomeri la nici o subdiviziune teritorială pentru ocuparea forței de muncă, nu au beneficiat și/sau nu beneficiază de măsuri de ocupare a forței de muncă prestate de ANOFM, nu studiază/învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație.