ISRAEL

Oportunităţi de lucru în domeniul construcţiilor în Statul Israel pentru muncitori moldoveni calificaţi:

Această oportunitate este oferită în contextul Acordului interguvernamental bilateral încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statului Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în Statul Israel (intrat în vigoare la 6 ianuarie 2013, prelungit pînă la 5.01.2029)
 

Sunt disponibile în bază de Acord 4 profesii pe teritoriul statului Israel:

  • Cofraj de construcţie industrializată, cofraj de lemn (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
  • Armator, îndoirea fierului  (cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie);
  • Plăcători cu plăci  (acoperirea podelelor și pereților cu faianță);
  • Tencuitori (lucrări de tencuială).

 
Principalele cerințe către persoanele doritoare de-a participa și de a se înscrie pentru angajarea finală în Israel în baza acordului menționat sunt:

Actele necesare pentru depunerea cererei de participare la subdiviziune teritorială pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) sunt:

  1. Buletinul de identitate;
  2. Pașaportul strain;
  3. În cazul în care solicitantul este căsătorit, e necesar de a prezenta Certificatul de căsatorie și pașaportul strain sau buletinul de identitate al soției.

Important!!
Fiecare persoană va primi TIMBRU de înregistrare de la STOFM care confirmă înregistrarea persoanei drept candidat al acordului moldo-israelian.
Candidaţii vor aplica la subdiviziunile pentru ocuparea forţei de muncă conform vizei de reşedinţă / locului de trai.

Cetățenii moldoveni au dreptul să aplice în clitate de candidat al Acordului bilateral moldo-israelian doar o singură dată.

Fiecare candidat înregistrat va parcurge următoarele procese prevăzute de acord:

  1. Înregistrarea cererei candidatului;
  2. Examenul practic efectuat de Autorităţile Israeliene, pentru a determina dacă ei sunt calificaţi pentru a îndeplini lucrul profesional în domeniul construcţiilor;
  3. Selectarea aleatorie computerizată (75% din persoane care au susținut examenul profesional; asigurată de partea Israeliană, 25% rămîn în rezervă);
  4. Examinarea medicală a candidatului aprobat (instituție medicală prestabilită);
  5. Depunerea actelor necesare pentru viza cu scop de muncă;
  6. Plecarea în Israel.

Cheltuieli pentru program:
Costuri de participare în program pentru angajat:

  • cheltuieli pentru examinarea medicală (2450 lei);
  • cazierul juridiciar (70 lei);
  • costuri legate de călătoria locală a candidatului în Moldova;
  • cheltuieli pentru procurarea biletului avia spre Israel. (300-350 euro);
  • cheltuieli legate de testarea la COVID-19 (la necesitate)

În afară de costurile menţionate mai sus, nu există alte taxe sau cheltuieli de recrutare.

Principalele prevederi ale contractului individual de muncă:
Durata contractului:  1 an de zile și poate fi prelungit prin acord comun al părților pînă la 5 ani. Data începerii activității de muncă se va considera data sosirii lucrătorului în Israel. Muncitorii moldoveni calificaţi selectaţi vor primi o viză care le permite să lucreze în Israel.
Ore regulate de lucru a angajatului sunt 182 ore/lună de lucru obișnuit.
Ore suplimentare -  cel puțin 54 de ore/lună.
Orele suplimentare sunt plătite în afara salariului de bază la tarif sporit.

Salariu:
Pentru orele fixe (182 ore/lună) = salariul va constitui 5 600 shekeli / ≈1386 EUR pe lună (suma de mai sus este estimativă, calculată conform ratei de schimb reprezentative – şekel din Israel faţă de valuta europeană).
Suplimentar la cele menţionate mai sus, angajatorul va transfera o depozitare lunară de 734 NIS la un cont bancar pe numele lucrătorului pentru plăţi compensatorii şi pensii, deţinut de către Autoritatea de Imigrare din Israel. Această sumă se va elibera lucrătorului, împreună cu dobânda acumulată şi după deduceri legale, când el va pleca definitiv din Israel, imediat la sfârşitul perioadei de ședere în baza vizei cu scop de muncă.  Dacă lucrătorul depăşeşte ilegal şi nejustificat perioada legală de ședere în baza vizei, el va pierde o parte din această sumă acumulată fiecare lună, iar după 6 luni de reţinere ilegală el va pierde întreaga sumă.

Condiţii de cazare:
Pe parcursul perioadei de angajare, angajatorul este responsabil pentru asigurarea muncitorului cu cazare, care trebuie să includă: un loc de dormit (eventual o rulotă sau dormitor), nu mai mult de 6 lucrători în cameră, un dulap personal şi un pat personal pentru fiecare lucrător (eventual paturi supra etajate), încălzire şi ventilaţie.
Angajatorul poate deduce până la aproximativ 585.33 NIS (sau cum a fost actualizat anual) din salariul lunar al angajatorului pentru acomodare şi cheltuieli aferente, în funcţie de aria geografică unde stă lucrătorul. Aria geografică de cazare în Israel este stabilită de angajator şi poate varia conform necesităţilor angajatorului.

 
Asigurarea medicală:
Angajatorul este obligat să presteze fiecărui angajat asigurare medicală privată pentru întreaga perioadă de angajare în Israel. Angajatorul poate deduce o sumă lunară până la 127.72  NIS (sau cum a fost actualizat anual) din salariul lucrătorului pentru a acoperi o porţiune din costul asigurării medicale.  Asigurarea medicală nu acoperă cheltuieli pentru tratarea bolilor anterioare venirii lucrătorului în Israel.  
Dacă lucrătorul devine incapabil de a lucra o perioadă de peste 90 de zile din cauza bolii, el trebuie să părăsească Israelul şi asigurarea medicală expiră. Dat fiind faptul că asigurarea medical nu acoperă costul medicamentelor sau tratamentul pentru afecţiuni medicale pe care lucrătorul le-a avut înainte de a ajunge în Israel tratamentul medical privat din Israel este costisitor, doar muncitorii sănătoşi sunt eligibili pentru muncă în Israel. 
 

Condiţiile de muncă şi drepturile sociale a lucrătorilor:

  • Muncitorii moldoveni angajaţi în conformitate cu prezentul Acord vor avea aceleaşi drepturi şi obligaţii de muncă ca şi lucrătorii băştinaşi şi se vor bucura de aceeaşi protecţie în conformitate cu legislaţia privind siguranţa la locul de muncă.
  • Muncitorii vor fi protejaţi în conformitate cu legislaţia privind securitatea socială în caz de accident la locul de muncă, sau falimentul întreprinderii. 

Înainte de plecare, participanţii vor fi invitaţi să participe la Sesiune de orientare în Chişinău unde ei vor primi ghidare tehnică privind angajarea acestora în statul Israel.

Anexe: 

Acordul între Guvernul RM și Guvernul Statului Israel
Proiectul de contract individual de muncă
Protocol de implementare A, Acordul între Guvernul RM și Guvernul Statului Israel

Beneficii pentru membrul de familie îndoliat al unei victime a unui act ostil
Informații pentru cei răniți în acțiuni ostile

Ghidul lucrătorului migrant

Pentru informaţii suplimentare privind angajarea legală în cîmpul muncii şi întrebări puteți telefona:
Direcția migrația forței de muncă
 022 28 75 23