În Republica Moldova a fost lansată o nouă etapă a proiectului „EU4Youth – ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul în rândul tinerilor”

Secretara de Stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale Felicia Bechtoldt, Directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Raisa Dogaru și șefa Direcției implementarea politicii de ocupare din cadrul ANOFM, Tatiana Cristafovici au participat la evenimentul de lansare a proiectului „EU4Youth Faza III – ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul în rândul tinerilor”, organizat în data de 14 martie curent. Programul a fost inițiat în anul 2021 și se desfășoară în mai multe state, printre care Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Belarus, Armenia și Azerbaidjan.

Proiectul se axează preponderent pe tinerii defavorizați și are drept scop promovarea participării active a tinerilor atât în viața democratică, cât și pe piața muncii. Totodată, își propune să creeze parteneriate între instituțiile publice, private și nonguvernamentale, care să faciliteze dezvoltarea carierei pentru tineri și a competențele necesare acestora pentru economia digitală, tranziția ecologică și antreprenoriatul de succes. 

„Lansarea Programului EU4YOUTH are o importanță majoră nu doar pentru populația tânără, dar, în cazul Republicii Moldova, și pentru viitorul întregii țări. Rolul acestui proiect este de a ajuta tinerii să-și realizeze potențialul și de a le oferi oportunitățile necesare în acest scop, iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în calitate de coordonator al acțiunilor proiectului, va fi alături de ei și îi va susține să atingă rezultatele dorite”, a declarat Secretara de Stat Felicia Bechtoldt.

În cadrul evenimentului, ​​​​​​a fost stabilită responsabilitatea ANOFM de a deține secretariatul Programului „EU4Youth Faza III”.

În acest sens, pentru diminuarea ratei șomerilor în rîndul tinerilor, ANOFM implementează mai multe măsuri de ocupare, printre care:

– locuri de muncă subvenționate pentru tinerii orfani;

– posibilități de finanțare a tinerilor pentru a începe propria afacere;

– organizarea cursurilor gratuite de formare profesională; 

– oferirea posibilității de formare la locul de muncă sau de efectuare a stagiului profesional pentru cei care nu au experiență de muncă.

 

Pentru informații suplimentare privind măsurile implementate de ANOFM, rugăm să contactați Centrul de Apel al ANOFM la numărul de telefon 0 8000 1000 (apel gratuit din Republica Moldova).

 Adresele și datele de contact ale STOFM pot fi găsite accesând: https://anofm.md/ro/subdiviziuni.